Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on elokuuta 14, 2011.

Pankinjohtajatko tämän päivän terroristeja?

Kuva
Esitelmä Pokurassa Jämsässä 14.5. 2011. Järjestäjinä Jämsän seudun Vasemmistojärjestöt, KSL ja Jyväskylän Yhteiskunnallinen Opisto.

Osaaminen vain hävittää työpaikkoja.

Esitelmä Länsi-Suomen lääninhallituksen sivistysosaston järjestämässä koulutuspäivillä Tampereella 16.11. 2006 Ravintola Pinjassa. Sama esitelmä 9.1. 2007 Stakesissa, jossa kuulijoina stakesin tutkijoita.

Esitelmät kokonaisuudessaan

1. Osaaminen vain hävittää työpaikkoja. 2. Pankinjohtajatko tämän päivän terroristeja? 3. Helsingin Sanomien talousjournalismi – asiaa vai asialla? 4. Talousromahdusta ei voi enää estää 5. Reporadiosta S(t)asi-Studioon?

Sähköpostikeskustelu Talous-Sanomien keskustelu-palstalla yrittäjyydestä: Kevätsalo / Ojapelto / Kanniainen

Keskustelut: Sunnuntaidebatti: Talous-Sanomat 26. 2. 2006 Alkuperäinen linkki: http://www.taloussanomat.fi/keskustelut/?threadID=18610&offset=60 1. VAIHE: / Kevätsalo: "Väestön vauraus ei riipu yrittäjien määrästä" Kaikki rakastavat yrittäjiä. Vasemmistoa myöten kaikki hokevat kuorossa yrittäjyyden mantraa. Tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta juuri siksi, että yrittäjätoiminta vähenee ja palkkatyö yleistyy, kirjoittaa valtiotieteen tohtori Kimmo Kevätsalo. Helsingin Sanomat

Debattikeskustelu prof. Haaparannan kanssa Akateemisella blogilla

Kuva
Debattikeskustelu Helsingin kauppakorkeakoulun Akateemisella talousblogilla professori Pertti Haaparannan kanssa vuonna 2010: Akateemisen talousblogin osoite: http://blog.hse-econ.fi/?p=2233#comment-1322 Bruttokansantuotevertailuista, hyvät, pahat ja rumat VAIHE 1 10.4.2010 Kirjoittanut Pertti Haaparanta Tässäkin blogissa on keskusteltu siitä, miten hyvinvointia voidaan mitata ja miten eri maiden tilaa voidaan verrata toisiinsa. Monissa, ilmeisesti useimmissa hyvinvointimitoissa yhtenä osamittarina on bruttokansantuote asukasta kohden. Mutta miten eri maiden bruttokansantuotteita edes voidaan verrata toisiinsa?

Kansanedustajat tulospalkkaukseen

(Kansanedustajat) JULKAISTU: Karjalan Maa 27.02. 2007 Yhä useamman suomalaisen mieleen on hiipinyt selittämätön pelko. Melkein kaikilla on nykyään huoli työpaikan säilymisestä ja toimeentulosta. Fuusiot, saneeraukset, toiminnan lopetukset, rönsyjen leikkaukset, synergian etsimiset, kondolisointi, yhtiön “tervehdyttäminen” ja lomautukset ovat kaikkialla arkipäivää.

Teknologia vie työpaikat lopullisesti

Kuva
JULKAISTU: TULEVAISUUDEN NÄKYMIÄ 5 / 1996 (Tielaitos, Tulevaisuuden tutkimusjulkaisu) Työttömyyden syistä työttömiä on arvuutettu käsittämättömällä talouspoliittisella munkkilatinalla. Päättäjien liturgioissa vilisee sanojen piirileikki: inflaatio, korkotaso, kauppataseen vaje, devalvaatio, ulkomaanvelka jne.

Kanniaisen malliesimerkki ”yrittäjyydestä”.

Kuva
Kanniaisen malliesimerkki ”yrittäjyydestä”. (Kanniainen) (Hesari ei julkaissut) JULKAISU: Kansan ääni Nro 2, 2014, sivu 6 + graafi Uusliberalistiset taloustieteilijät ovat pitäneet yllä kokoomuslaista hokemaa, että yrittäjyyden kautta luodaan työpaikkoja ja sitä kautta saadaan verotuloja ja ylläpidetään hyvinvointipalveluita. Vuonna 2006 tutkija Kimmo Kevätsalo sohaisi muurahaispesää Helsingin Sanomien Debattipalstalla (26.2. 06) esittämällä väitteen: "Väestön vauraus ei riipu yrittäjien määrästä", referoidessaan kirjaansa ”Työelämän valttikortit”.

Wahlroos – Suomen älykkäin mies?

(Wahlroos ja taloustoimittajat) JULKAISTU: Kansan ääni Nro 2/2013 Björn Wahlroos on viime aikoina ollut roimasti esillä julkaisemansa kirjan johdosta, hänestä on tehty teatterikappale ja nyt Tampereen yliopiston journalistiikkalaitoksen oppilaat ovat tekemässä hänestä kirjaa.

So what, Lipponen?

(Paavo Lipponen) Hesari ei julkaissut Wikileaksin paljastukset ovat tuoneet uutta valoa Paavo Lipposen toiminnasta ja suhmuroinnista Presidentti Tarja Halosen selän takana. Tosin valtamediat eivät ole herkutelleet tietovuodosta samalla innostuksella kuin hyökätessään kyseisenä ajnkohtana Anneli Jäätteenmäen kimppuun sen aikaisesta ”tietovuodosta”.

Raha on velkaa.

(Kaikille) JULKAISTU: IPU-lehti Nro 4-5 2011   Nykyinen pankkijärjestelmä toimii ns. ”osittaisvaranto” -säädöksien varassa. Teoriassa ne säätelevät rahan määrää. Järjestelmän pitäisi olla ”idioottivarma” ja rahajärjestelmä hallinnassa. Asiaan kannattaa perehtyä vähän tarkemmin.

Etlan tutkimukset ristiriitaisia.

(Sixten Korkman) JULKAISTU 15.4. 2011 Kansan Uutiset / Viikkolehti (Hesari ei julkaissut) EVA julkisti17.3. 2011 tilaustyön "Terve tuho - tietä tuottaville työpaikoille ja kasvulle". Analyysin olivat tehneet Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta ja tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen . Heidän pääviestinsä oli, että työmarkkinoilla on käynnissä jatkuva turbulenssi. Joka vuosi noin 10 prosenttia työpaikoista tuhoutuu. Uusia työpaikkoja syntyy kuitenkin tilalle samaa tahtia. Tosin heiltä jäi tarkemmin selvittämättä, minne ja mille aloille ne syntyvät.

Kataisen opeilla ei tule työtä.

(Katainen ja Kokoomus) JULKAISTU: Helsingin Sanomat 1.4. 2011 (Hieman lyhennettynä). IPU Nro 3-4 2012 Kokoomuksen Jyrki Katainen toisti kirjoituksessaan ”Lisää työtä ja verotuloja” (HS 29.3.2011) vanhaa hokemaa, että kasvu tuo työtä ja verotuloja. Kokoomuksen johdossa ei ilmeisesti tiedetä, että Okunin -laki keksittiin jo yli 40 vuotta sitten.

Bruttokansantuote ei ole hyvinvoinnin mittari.

Kuva
(Pertti Haaparanta) (JULKAISTU: IPU Nro 3-4 2012, Hesari ei julkaissut) Taloustieteilijät käyttävät erheellisesti bruttokansantuotetta (BKT) kehityksen ja hyvinvoinnin mittarina. Esimerkiksi professori Pertti Haaparanta Akateemisella talousblogilla. BKT mittaa tavaroiden ja palveluiden kokonaisarvoa (markkinahintaan, rahan määrällä mitattuna). Vaikka BKT on monin tavoin käyttökelpoinen mittari, sillä on rajoitukset, jotka on syytä tunnistaa. Kuten kaikki mittarit, BKT kertoo vain siitä mitä mitataan. BKT ei ota huomioon esimerkiksi talkoo- ja kotityötä.

Kataisen verouudistuksella ei tule työtä.

(Katainen ja Kokoomus)  JULKAISTU: Kansan ääni Nro 1/2014 (Hesari ei julkaissut) Aina joskus on hyvä katsoa peruutuspeiliin ja muistella mitä poliitikot ovat aikoinaan tulleet luvanneeksi. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen kirjoitti (HS 20.3.) vaalien alla otsikolla: ”Lisää työtä ja verotuloja” painottaen Suomen tarvitsevan ”työllistävää verouudistusta”. Sen mukaan jos yritys saa lievemmällä verotuksella kerätyksi enemmän voittoja, sillä on mahdollisuus investoida ja luoda uusia työpaikkoja. Teoriassa näin taloustieteilijät väittävät, mutta miten se toimii tosielämässä?

Miten finanssikriisistä selvitään?

(Raimo Sailas, Kaikki) Puolueiden kellokkaat askaroivat leikkauslistojen, verolinjausten, valtion kestävyysvajeiden, eläkepommin, kilpailukyvyn, talouden kasvun jne. asioiden parissa. Heidän askarointinsa näissä valtamedioiden ylläpitämissä päivän ongelmissa ovat vain pientä näpertelyä. Tulevia kansanedustajia odottavat paljon massiivisemmat ongelmat. Heillä ei ole vielä harmainta aavistustakaan minkälaisessa johdannaismarkkinoiden huijauksessa Suomi on kokoomuksen johdolla ollut hyväksyjänä mukana.

Onko Suomessa maailman ammattitaidottomimmat (talous)toimittajat?

JULKAISTU: Kansan Uutiset/Verkkolehti/Horisonttipalsta 30.12. 2011 otsikolla: Näistä asioista valtamediat vaikenevat (lyhennettynä). sekä Verkkomediat 30.12. 2011. http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=2159 Meillä Suomessa rivikansalaisten keskuudessa on vallalla käsitys, että Suomi on vapaan tiedonvälityksen mallimaa. Tiedotusvälineet ja toimittajat kuorossa paheksuvat Venäjän, Kiinan ja muiden diktatuurimaiden mielipidevapautta. Millaista on sitten journalistinen vapaus Suomessa? Olen harrastanut yhteiskunnallista talouskirjoittelua jo noin 30 vuotta. Siinä sivussa kirjoittanut muutaman kirjan. Tänä aikana olen törmännyt useasti tähän ”journalistiseen vapauteen”.

Toteutuuko äänestäjien tahto?

(Kansanedustajat) JULKAISTU: KANSAN UUTISET/Viikkoliite 13.5. 2011, otsikolla; ”Loppua pankkituelle ei näy”. (Hesari ei julkaissut) Perussuomalaisten ”jytky” -vaalivoiton jälkeen on Kokoomus Jyrki Kataisen johdolla alkanut etsiä uutta hallituskokoonpanoa. Valtamedioissa on pidetty selviönä, että se rakennetaan vaalivoittajien pohjalta.

Pankinjohtajatko tämän päivän terroristeja?

(Kansanedustajat) JULKAISTU: (Hesari ei julkaissut) Esitelmä tämän pohjalta Pokurassa Jämsässä 14.5. 2011. Uusliberalistiset taloustieteilijät ovat markkinoineet 90-luvun laman jälkeen pääomien vapauttamista kaikenlaisen ”vapauden” ideologian nimissä. Pääomista on tullut muusta maailmasta eristetty itse säätelevä saareke. Samalla finanssikriisistä on tullut demokratian kriisi, jossa demokratia on ulkoistettu.

Viimeisimmät kirjoitukset Kansan Uutisten blogissa: