Kataisen opeilla ei tule työtä.

(Katainen ja Kokoomus)
JULKAISTU: Helsingin Sanomat 1.4. 2011 (Hieman lyhennettynä). IPU Nro 3-4 2012

Kokoomuksen Jyrki Katainen toisti kirjoituksessaan ”Lisää työtä ja verotuloja” (HS 29.3.2011) vanhaa hokemaa, että kasvu tuo työtä ja verotuloja. Kokoomuksen johdossa ei ilmeisesti tiedetä, että Okunin -laki keksittiin jo yli 40 vuotta sitten.


Se kertoo, että kehittyneeseen teollisuusmaahan tuotannon kolmen prosentin kasvu lisää vain yhdellä prosentilla työvoiman kasvua. Teknologialla aikaansaatu tuottavuuden lisäys tekee työvoiman kasvun tarpeettomaksi. Lain keksimisen aikoihin teknologinen kehitys oli vielä alkuaskelmilla.

Maailmanlaajuisesti BKT:n kasvu on hyytynyt kymmenvuotisjaksoilla tarkasteltuna (60-luvulla vajaa 4%, 70-luvulla runsas 2%, 80-luvulla reilu 1%, 90-luvulla 1% ). Nyt 2000 on ollut pientä parin prosentin tilapäistä kasvua, koska kaikki ovat eläneet velaksi, niin valtiot, yritykset kuin yksityiset kansalaisetkin. Teollisuusmaiden kokonaisvelan kasvu vuosina 2000-2008 oli 40 000 miljardia dollaria!
Samaan aikaan siis työtä on tuhonnut tuottavuuden kasvu. Maailmanlaajuisesti tuottavuuden kasvu on ollut 2-3 prosentin luokkaa. Matalan kehityksen lähtötason maissa kuten Kiinassa, se on nopeampaa. Tuottavuus siis kasvaa nopeammin kuin markkinat (ostovoima).

Suomi on hyvä esimerkki käsitteestä ”Jobbles growth”. Jo 80-luvulla Suomi oli ”Euroopan Japani”. 90-luvun alun laman jälkeen Suomen talouskasvu oli EU-maiden paras (tuotanto kaksinkertaistunut, vienti kolminkertaistunut), mutta siitä huolimatta kaikki valtakunnassa tehdyt työtunnit ovat samalla tasolla kuin 90-luvun alussa.

Työllisyysasteen tilastoja on saatu keinotekoisesti kaunistelluksi kepulikonsteilla (työttömien määrittelyillä). Kokoaikaisten teollisuustyöpaikkojen(25 euroa/h) siirryttyä Kiinaan, tilalle on tullut palvelualojen epätyypillisiä ns. ”paskatyöpaikkoja” (alle 10 euroa/h), joilla ei enää elä.

Siitä kertoo tuore Etlan tutkijan Timo Nikinmaan selvitys: "Uusista työpaikoista 80 prosenttia on syntynyt aloille, joilla keskimääräinen tuntipalkka on pienempi kuin teollisuudessa". Siis tämän uuden ”puskurityövoiman” osuus on jo 40 prosenttia ja sen ostovoima ja verojenmaksukyky on olematon.
Kataisen peräämän verotulojen kasvattamisen sijasta heistä on tullut tulonsiirtojen kohde. Se ei mahdollista Kataisen peräämille uusille yrittäjille, eikä edes nykyisille riittävän ostovoimaisia markkinoita.

Ari Ojapelto
Tietokirjailija
Tampere

Viimeisimmät kirjoitukset Kansan Uutisten blogissa: