Kansan Uutiset blogista:

Viimeisimmät kirjoitukset Kansan Uutisten blogissa:

tiistai 18. marraskuuta 2014

Työn väheneminen on totta.

JULKAISTU: KU/Viikkoliite 25.4.2014
SAK:n Metalliliiton tutkimuspäällikkö Jorma Antila heitti "kevyttä kenttähuumoria" perustellessaan uskomustaan, että tuotannon teknologisoitumisesta huolimatta yhteiskuntaan on aina syntynyt uutta työtä ja työpaikkoja.

Kaikkialle levinnyt massatyöttömyys ei ole hänen mukaansa mikään ongelma vaan lopetettujen työpaikkojen tilalle tulee vastaava määrä uusia, korkeaa osaamista vaativia ja entistä paremmin palkattuja työpaikkoja.

Työelämän tutkijana hän kaivoi työvoimatilastot vuosilta 1860 (!) ja 2013 ja totesi, että työllisiä ja työpaikkoja on syntynyt lähes pari miljoonaa lisää.

Hänen todisteluketjunsa olisi ollut vieläkin vakuuttavampi, kun hän olisi ottanut aloitusvuodeksi Kristuksen syntymävuoden!

Antilan kommentti allekirjoittaneelle oli KU:n Viikkoliitteessä (4.4. 2014) sivulla 31. Minulla oli samassa lehdessä seuraavalla sivulla (32) Horisontti-kirjoitus otsikolla: "Verotusko tapissa?" (ks liitetiedosto).

Siinä käsittelin vähän perusteellisemmin työn ja verotulojen hiipumista viimeisten 30 vuoden aikana. Aikana, jolloin teollisuuden ja palveluiden tuotannossa automaatio, robotoituminen, digitalisaatio ja teknologian avulla matalapalkkamaiden siirretty orjatyö on tullut "iloksemme" lisäämään yritysten ns. "tuottavuutta".

On lohdullista, että ammattiyhdistysliikkeen tutkimuspäällikkö on luottavainen tulevaisuuteen, vaikka tilastoista näkee yksiselitteisesti, että digitalisaation johdosta kaikissa kehittyneissä maissa palkkojen osuus kansantulosta on dramaattisesti pienentynyt. Suomessa vuodesta 1992 vähennys 58 prosentista 50 prosenttiin.

Graafi nro 6 /Palkat / Osuus BKT:sta / Teollisuusmaat


AY-liikkeen pitäisi ymmärrykseni mukaan olla etujärjestö, jonka uskotaan  olevan palkansaajan asialla.

Ari Ojapelto
tietokirjailija
Tampere

Luetuimmat

Kävijöitä