Kansan Uutiset blogista:

Viimeisimmät kirjoitukset Kansan Uutisten blogissa:

tiistai 18. marraskuuta 2014

Onko SAK ajan tasalla?

JULKAISTU: Kansan Uutiset / Viikkolehti 21.3. 2014.
Kansan Uutisissa oli toimittaja Jouko Hurun tekemä aukeaman haastattelu SAK:N tutkimuspäällikkö Jorma Antilasta (KU/VL 21.2. 2014). Otsikko oli optimistinen: ”Tekninen vallankumous voi nostaa metalliteollisuuden”. Ja apuotsikko oli: ”Tuleeko työ takaisin Suomeen?”

Jutussa kerrottiin, että "Kaikkiaan Antilalla on myönteinen kokonaisnäkemys suomalaisen työn mahdollisuuksista". Hän visioi, että vaikka metallisuuden tuotanto on siirtymässä matalapalkkamaihin, koneisiin asennettu ”äly” antaa uusia lupaavia mahdollisuuksia huoltoon, valvontaan ja varaosapalveluun.

Antila unohti, että suomalaiset metallialan yritykset (Kone, Metso, KCI Konecranes jne) ovat monikansallisia yrityksiä, joiden henkilökunta on 90-95 prosenttisesti muita kuin suomalaisia. Suomesta ei huoltomies lähde Kiinaan.

Lähetin Antilalle tilastotietoa ja ihmettelyä siitä, että viimeisten 25 vuoden aikana Suomeen ei ole saatu yhtään uutta työtä (=työtuntia), vaikka Suomen tuotanto on 90-luvun laman jälkeen finanssikriisin alkuun saakka EU-maiden paras! Siis paraskaan kasvu ei ole tuonut yhtään uutta työtä, vaikka AY –liikkeen johtajat niin uskottelevat.

Graafi  13 / Työtunnit / BKT / Tuottavuus 1975-2013


Antila antoi ymmärtää, että palvelualalle syntyy vastaava määrä uutta työtä, mikä teollisuuden haalarityöpaikoissa menetetään. Kun peräsin häneltä tutkimus- ja tilastotietoa  väitteittensä tueksi, hän vastasi:

”Kaipaatte minulta näkemystä siihen, mitä töitä tulee
ja kuinka paljon. En lähde arvailemaan. Vaikka kaikista markkinatalouden piirteistä ja seurauksista en pidäkään, on se kuitenkin hyvin joustava järjestelmä”. – Pyynnöistäni huolimatta ei tullut tutkimustietoa.

Vastauksensa lopussa hän väitti: ”Työllisyys on kasvanut
kaikkialla, vaikka uutta teknologiaa on otettu käyttöön. Suhdannevaihtelut
tietysti ovat aiheuttaneet heilahteluita, mutta pidemmän ajan trendi on
kuitenkin ollut ylöspäin”.

Kun pyysin taas tutkimus- ja tilastotietoa uusien työpaikkojen kasvun määristä maittain, en taaskaan saanut häneltä mitään faktaa tai dataa, vaikka Antila käyttää titteliä ”tutkimuspäällikkö”.

Onko SAK:n tutkimusyksikön tiedon ja osaamisen taso todella näin hataralla pohjalla? Odotan vieläkin faktatietoa. Asia on yhteiskunnallisesti äärimmäisen tärkeä.

Ari Ojapelto
Tietokirjailija
ari.ojapelto@taloverkot.fi

Luetuimmat

Kävijöitä