Viimeisimmät kirjoitukset Kansan Uutisten blogissa:

Kataisen hyväveli-järjestelmä

(Jyrki Katainen)
JULKAISTU: Työkansan Sanomat 7.3. 2012


Parempiosaisilla on niin Suomessa kuin ulkomailla erilaisia Hyväveli-järjestelmiä ajamassa niiden etuja. Osa niistä on julkisia ja vielä useampi salaisia. Yhteistä niille on, että niihin ei liitytä vaan niihin kutsutaan. Kaikkia niitä ei edes tiedetä eikä tunneta.


Tunnetuimmat kansainväliset ovat esimerkiksi: Davos, Bildenberg, Round Table, pankkimaailmanGroup of Thirty. Vapaamuurarit, Temppeliritarit, Lions Club, Rotary, jne
Kansallisia kuten: Eva, Pörssiklubi, Keskiviikkokerho, Kauppakamarit, jne. Tärkeimmät päätökset eivät tapahdu aina virallisissa kokouksissa vaan epävirallisesti hirvimetsällä, golf-radoilla, illallisilla ja saunailloissa.

Näiden oikeistolaisten omaa etua valvovien järjestöjen rinnalla vasemmiston hampaattomaksi kuohitun AY -liikkeen ja työväen paikallisosastojen mahdollisuudet ovat pelkkää ”hyttysen ininää”.
Puoluetoiminnassakin oikeiston veljespuolueiden sisällä tunnetaan melkoista yhteenkuuluvuutta maailmanlaajuisesti ja ”kaveria ei jätetä”. Siitä saimme havainnollisen esimerkin äsken esitetystä (6.2. 2012) Magnus Berglundin toimittamasta MOT:n erinomaisessa ohjelmasta Totuus Patriasta 2.

Ohjelmassa käytiin seikkaperäisesti lahjusoikeudenkäynti Patrian silloista johtoa ja lahjuksen vaatineen ja vastaan ottaneen Slovakian oikeistopuolueen SDS:n pääministeriä Janez Jansaa vastaan.

Suomen oikeistopuolueen hyväveli-järjestelmälle uskollinen Jyrki Katainen urhoollisesti puolusti ohjelmassa oikeistotoveriaan (SDS-puolueen www-sivuilla) seuraavasti:

”Tunnen Janezin hyvin – hän on luotettavin tuntemani henkilö. Siksi toivon hänelle ja hänen puoluetovereilleen kaikkea hyvää tulevissa vaaleissa. Eurooppa tarvitsee johtajia, jotka tuntevat yksittäisen maan vastuut, jotta taloutemme pysyvät vahvoina. Meidän kaikkien täytyy täyttää ne kriteerit, joita yhdistynyt Eurooppa tarkoittaa. – Janez on erittäin kokenut henkilö. Hänellä on paljon hyviä kokemuksia eurooppalaisesta johtajuudesta. – En osaa kuvitella maalle parempaa pääministeriä kuin Janez Jansa. Hänellä on vankka luonne ja hyvä kokemus”.

MOT -ohjelma paljasti ja todisti aukottomasti, että tämä Kataisen läheinen puoluekaveri on korkean luokan huijari, jonka on ryövännyt sekä Patrian lahjusrahat että Slovakian laittoman asekaupan miljoonat välikäsien kautta omille henkilökohtaisille tileilleen ympäri Eurooppaa.

Suomelle tyypillisiä korruption muotoja ovat hyvä veli-verkostot, poliitikkojen ja virkamiesten liialliset sidonnaisuudet elinkeinoelämään sekä huonon hallinnon erilaiset piirteet. Näin arvioi juuri (HS 17.2. 2012) Transparency Suomi –yhdistyksen toteuttama NIS -tutkimus.

Epämuodollisissa hyvä veli-verkostoissa palveluksia ei makseta rahalla, vaan esimerkiksi vaihdetaan luottamustoimia, tietoja tai etuja.

Jälleen kerran MOT -ohjelmassa nähtiin, kuinka nämä hyvä veli-verkot toimivat käytännössä - mot.


Ari Ojapelto
Tietokirjailija
Ari.ojapelto@taloverkot.fi

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat kirjoitukset

Reporadiosta S(t)asi-Studioon?