Viimeisimmät kirjoitukset Kansan Uutisten blogissa:

2. Sähköpostikeskusteluni Helsingin Sanomien päätoimittaja Janne Virkkusen kanssa v. 2009

Esimerkki kuinka valtalehden päätoimittaja sensuroi. Lukeminen kannattaa aloittaa rullaamalla sivun loppuun VAIHEESEEN 1

VAIHE 12.
Virkkuselta ei tullut mitään vastausta.

VAIHE 11.
Kun Hesari teki jutun Virkkusesta hänen eläkkeelle siirtymisestä, lähetin hänelle oheisen tiedustelun.10.5. 2010:
Entinen päätoimittaja Janne Virkkunen,
Hesarissa oli kulttuurisivulla 28.3. 2010 näyttävä lähtöhaastattelunne: "Seriöösin journalismin asiamies".
Kerroitte siinä lempiaiheestanne l. perinteisistä journalistisista hyveistä. "On vaarallista, jos ajattelemme, ettei meidän työllämme ole ole merkitystä, sillä tällä työllä jos millä on on yhteiskunnallista merkitystä".
Jatkoitte: "Ja tietysti journalistien pitää vahtia valtaa". Ja edelleen: "Virkkunen pelkää, että elämme taas aikaa, jossa sokeat pisteet tulevat esiin vasta vuosien kuluttua. Sen takia journalistien on etsittävä yhteiskunnassa irrallaan ja iduillaan olevia asioita; asioita jotka ovat kaikille viiden vuoden päästä itsestäänselvyyksiä, mutta ovat vielä näkymättömissä". - tähän kaikkeen on helppo yhtyä.
Todelliseksi farisealaiseksi heittäydytte kuitenkin todetessanne: "Virkkusen mielestä tämän takia kaikkien alojen toisinajattelijoita pitää - tai pitäisi - kuunnella enemmän. "Pieni vähemmistö saattaa nähdä paremmin kuin suuri enemmistö.
Pieni itsetutkiskelu sentään tuli: "Mutta ei Helsingin Sanomatkaan anna tarpeeksi tilaa toisinajattelijoille. Tässä mielessä me olemme ehkä liikaa valtavirtalehti". - Valitettavasti minulla on siitä omakohtaisia kokemuksia. Sensuroitte kirjoitukseni: "kuinka lama tästä etenee". Ennustukseni on ihan aikataulussaan.
Koska näin tunnustaudutte avoimen ja läpinäkyvän journalismin kannattajaksi, Teillä tuskin on mitään sitä vastaan, että liitetiedostossa olevan sähköpostipallottelun voin laittaa blogilleni: http://www.ariojapelto.blogspot.com
Vastaamattomuutenne tulkitsen myöntäväksi vastaukseksi. Kerroitte myös, että "kaipaatte toimittajilta analyyseja, syvää tietoa ja uutisia, joita valtaapitävät eivät haluaisi lukea". Liitetiedostossa on ajankohtainen kirjoitus: "Poliitikot pankinjohtajien armoilla".
Sen saa julkaista ja valtaapitävät tuskin ovat innoissaan siitä. He joutuvat koko ajan nostamaan panoksia. Ensin Katainen lupasi, että Suomen Kreikan tuki on vain 0,5 miljardia, sitten se nousi 1,5 miljardiin ja tänään se nousi jo 8 miljardiin.
Voisitteko Te entisenä päätoimittajana valaista, miten lukija voi vaikuttaa, jos päätoimittaja kirjoittaa "pehmeitä"? Ohessa kirjoitus, joka kritisoi omaanne. Hesari ei julkaissut siitä. Onneksi kuitenkin joku toinen. Nauttivatko päätoimittajat koskemattomuuden suojaa, kuten valtaapitävät diktatuurimaissa?
Liitetiedostossa on myös debatteja uusliberalististen taloustieteilijöiden kanssa. Se kertonee jotakin heidän asiantuntemuksestaan.

Journalistisin terveisin:
Ari Ojapelto
Tietokirjailija

PS. Olen lukuisia kertoja yrittänyt saada Hesaria julkaisemaan liitetiedostossa olevaa Maailman BKT -graafia - tuloksetta. Eikö olisi journalistisesti ja yhteiskunnallisesti erittäin tärkeää vaatia päättäjiä selvittämään tieteellisesti, kuinka pysähtyneillä markkinoilla tuottavuuden parantamisen avulla lisätään työpaikkoja?

VAIHE 10
Sähköposti Janne Virkkuselle
(ja kaikille journalismin vapaudesta huolestuneille) :
Päätoimittaja Janne Virkkunen,
Olette lukuisissa yhteyksissä sanonut, että päätoimittajan tehtävässänne olette pitäneet moniarvoista journalismia ehdottomana ohjenuorana työssänne.
Olette kuitenkin ollut lukuisten salaseurojen jäsen, sekä osallistunut yritysjohdon ja pääoman edustajien maailmanlaajuisiin epädemokraattisiin salaisiin lobbauskokouksiin.
Niihin ei kutsuta päätoimittajia puhumaan vain small talkia, vaan niissä pyritään poliittiseen vaikuttamiseen. Siihen kuuluu oleellisena osana poikkeavien näkemysten boikotointi ja vaientaminen.
Konkreettisin esimerkki oli, kun käytitte asemanne suomaa valtaa ja lopetitte TV-nelosen toimittajien Simo Sipolan ja Elina Hirvosen ohjelman ”Palaneen käry” (8.3. 2001), joka yritti kartoittaa päätoimittajien valtaa alaistensa toimittajien mahdollisuuksiin valita aiheensa ja näkökulmansa sekä sisäistä sensuuria. Jatkotutkimuksia aiheesta ei ”jostain syystä” ole ilmaantunut.
Oheinen sähköpostipallottelu kertoo yksiselitteisesti, kuinka Helsingin Sanomien päätoimittaja käyttää johtamaansa mediaa politiikan toiminnan välineenä suoraan ja välillisesti ”tietynlaisilla kriteereillä” valitsemiensa pääkirjoitustoimittajien kautta.
Jos olisitte julkaissut oheisen juttuni ”Miten lama tästä etenee”, Sanoma-konsernin 200 hengen saneerausohjelma olisi tullut Sanoman henkilökunnalle ja Hesarin ikääntyneille toimittajille edes vähän ymmärrettävämmäksi.

Journalistisin terveisin
Ari Ojapelto
Tietokirjailija

PS: Tämä sähköposti menee myös CC:nä kaikille Hesarin toimittajille, jotta he voivat omin silmin nähdä, kuinka ”moniarvoista” journalismia lehdessä harrastetaan.
Samoin se menee CC:nä niille toimijoille, jotka jo ovat huolissaan suomalaisesta journalismista sekä myös niille, joiden tulisi olla siitä huolissaan.
Tämän sähköpostin saa julkistaa kokonaisuudessaan missä tahansa mediassa varoittavana journalistisena esimerkkinä (Journalisti-lehti?)
Sähköpostin viestit kannattaa lukea vaiheittain alkaen VAIHE 1:stä.

VAIHE 9
Vastaus Reetta Meriläiseltä 28.1. 2009
Hyvä Ari Ojapelto,
Teidän ei tarvitse kääntyä, sillä sain 16.57 sunnuntaitoimitukselta viestin, jonka mukaan hekään eivät ole julkaisemassa kirjoitustanne.

Terveisin,
Reetta Meriläinen
Editor-in-Chief
Helsingin Sanomat

VAIHE 8
Vastaus Reetta Meriläiselle 28.1. 2009
Päätoimittaja Reetta Meriläinen,
Kiitoksia palautteesta. On journalistisesti mielenkiintoista nähdä, mihin tämä pallottelu johtaa? Käännyn siis Sunnuntaidebattitoimituksen puoleen.

Ystävällisin terveisin
Ari Ojapelto

VAIHE 7
Reetta Meriläisen vastaus 28.1. 2009
Hyvä Ari Ojapelto,
Artikkelitoimitus ei julkaise kirjoitustanne. Kirjoitus on lähetetty sunnuntaitoimitukseen, ehdolle sunnuntaidebatin kirjoitukseksi. Voitte kysyä suoraan vastuullisilta, Laura Saarikoskelta tai Jaakko Lyytiseltä, aikovatko he julkaista kirjoituksen.
Olen soittanut ja lähettänyt asiasta sähköpostia sunnuntaitoimitukseen, mutten ole vielä saanut vastausta.
Terveisin,
Reetta Meriläinen
Editor-in-Chief
Helsingin Sanomat

VAIHE 6
Toinen tiedustelu 28.1. 2009
Päätoimittaja Reetta Meriläinen,
Lähetitte oheisen viestin. Ovatkohan artikkelitoimittajat tulleet jo paikalle?
Liitetiedostossa on toisen median reagointi lähettämääni lamaennustukseen. Se osoittaa huomattavasti nopeampaa ja moniarvoisempaa journalistista reagointia.
Haastatteluni lisäksi samaan juttuun oli haastateltu myös Palkansaajien tutkimuslaitoksen ja EK:n ekonomistia oikeaoppisen journalistisen tasapuolisuuden vuoksi.
Ystävällisin terveisin,
PS. Liitetiedostossa on Teille lähettämäni jutun tuoreutettu versio.
Ari Ojapelto
tietokirjailija

VAIHE 5
Reetta Meriläisen vastaus lähettämääni tiedusteluun 26.1. 2009
Hyvä Ari Ojapelto,
Tiedustelen asiaa huomenna. Artikkelitoimittajat näkyvät jo lähteneen tältä päivältä.

Ystävällisin terveisin,
Reetta Meriläinen
Editor-in-Chief
Helsingin Sanomat

VAIHE 4
Tiedustelu 26.1. 2009
Päätoimittajat Janne Virkkunen ja Reetta Meriläinen,
Tiedustelen kohteliaimmin onko Reetta Meriläisen pääkirjoitustoimittajille lähettämä oheinen kirjoitus edennyt mitenkään?
Kannattaisi samalla vilkaista netistä viimeistä (23.1.2009) Kansan Uutisten Viikkoliitteen useamman ennustajan lamavisioita sivuilta 10, 11, 12, ja 13. Ne poikkeavat melkoisesti yleisistä (uusliberalististen taloustohtoreiden) talousennusteista.

Journalistisin terveisin:
Ari Ojapelto
tietokirjailija

VAIHE 3
Vastaus päätoimittaja Reetta Meriläiselle 21.1. 2009
Päätoimittaja Reetta Meriläinen,
Kiitoksia palautteesta. Valitettavasti olen joutunut turvautumaan "sangen poikkeuksellisiin markkinointitoimenpiteisiin".
Olen toki saanut erittäin satunnaisesti palstatilaa Hesarista. Ainakin, jos sitä verrataan siihen tosiasiaan, että olen Suomessa ainut talouspoliittinen "asiantuntija" joka on ennustanut todistettavasti oikein kaikki kolme lamaa. Siitä "uutisesta" Hesari ei ole kirjoittanut riviäkään.
Ymmärtääkseni "vieraskynän" lisäksi Hesari ostaa myös ulkopuolisilta asiantuntijoilta juttuja lehteen. (Tosin tästä jutusta ei tarvitse maksaa penniäkään). Kirjoitukseni tuskin mahtuu Vieraskynän pituuteen, joten sen voi diskata jo sillä perusteella. Annan tietysti Hesarille oikeuden editoida juttua ja lyhentää sitä.

Ystävällisin terveisin:
Ari Ojapelto

VAIHE 2
Päätoimittaja Reetta Meriläisen vastaus 21.1. 2009
Hyvä Ari Ojapelto,
Välitän kirjoituksenne artikkelitoimitukseen Vieraskynä-ehdokkaaksi. "Myyntipuheenne" ei ollut kovin kannustava. Ei ostajakandidaattia yleensä kannata sättiä ensi töiksi. Katselin myös arkistoamme ja totesin, ettei boikottinäkemykselle oikein löydy perustetta tai boikotti ei ainakaan ole ollut sataprosenttinen. Palstatilaakin on annettu, vaikkakaan ei varmasti joka kerta, kun sitä on pyydetty.

Ystävällisin terveisin,
Reetta Meriläinen
Editor-in-Chief
Helsingin Sanomat
www.hs.fi

VAIHE 1
Kirje päätoimittaja Janne Virkkuselle 16. 1. 2009.
Päätoimittaja Janne Virkkunen,
Toivon oheisen kirjoituksen "Miten lama tästä etenee?" julkaisua Helsingin Sanomissa. Perusteluksi esitän seuraavaa:
1. Olen todistettavasti ainut suomalainen talouspoliittinen ajattelija, joka on osannut kolme kertaa peräkkäin "arvata" oikein tulevan laman. (ks. todisteet liitetiedostosta)
"Jostain syystä" Hesari ei ole noteerannut sitä, mutta uskoakseni Hesarin lukijat olisivat kovasti kiinnostuneita moisesta "velhosta". Erityisesti he olisivat varmaankin kiinnostuneita siitä, että tällainen toisinajattelija vapaaehtoisesti panee päänsä pölkylle ja uskaltautuu ennustamaan nykyisen laman etenemistä.
2. Suomen pääministeri kirjoitti allekirjoittaneelle: "Kiitos erityisen terävistä huomioista - sekä etukäteen että jälkikäteisanalyysin terävyydestä. Olen toki kyennyt pitkään seuraamaan kirjoitteluanne". Silloin uskoakseni hän myös arvostaa näkemyksiäni. (ks. Liitetiedosto)
Samoin voi ehkä olettaa, että poliittinen ja päättäjäporras voisivat olla laajemminkin kiinnostuneita näkemyksistäni laman etenemisestä.
3. Samalla Teillä olisi mahdollisuus hälventää "sairaalloista" epäluuloani Helsingin Sanomien tahallisesta boikotista ja diskriminoinnista toisinajattelijoita kohtaan. Varsinkin, kun alaisenne viime kesän alussa rankkasivat minut 30 valtakunnan merkittävimmän toisinajattelijan joukkoon.
4. Vaikka en ole saanut Helsingin Sanomissa juuri palstatilaa, näkemyksilleni on valtakunnan tasolla ollut kysyntää (ks. Liitetiedosto). Olen esitelmöinyt talouspoliittisista asioista kaksi kertaa eduskunnassa, useimmissa yliopistoissa ja sadoissa muissa tilaisuuksissa. Olen ollut tulevaisuutta käsittelevässä maailmanlaajuisessa kutsukilpailussa professori Pentti Malaskan kilpailutiimin jäsenenä jne. (ks. Liitetiedostot)
5. Lehtenne pääkirjoitustoimittajan ei tarvitsisi jatkossa ihmetellä, miksi valtakunnan "viralliset ennustajat" jatkuvasti menevät ennustuksissaan metsään, jos kerrankin toisinajattelijalle suotaisiin mahdollisuus päästä julkisuuteen omalla ennustuksellaan - ihan vaan journalistisen tasapuolisuuden vuoksi.

Journalistisin terveisin:
Ari Ojapelto
tietokirjailija

PS. Ohessa pääkirjoitustoimittajallenne lähettämä sähköpostiviesti ennustamisesta.

Toimittaja Paavo Rautio,
Luin mielenkiinnolla kolumninne "Taas menivät porsaat metsään" (14.1. 09). Siinä valititte talousasiantuntijoitten kyvyttömyyttä tehdä edes lyhyen tähtäimen talousennusteita.
Sama kyvyttömyys erottaa "näkijöitä" vaivaa myös taloustoimittajia. Jos Suomen pääministeri (Ks. Liitetiedosto) osoittaa mielenkiintoa ja arvostusta tällaiselle talouden toisinajattelijalle ihmetyttää, ettei Helsingin Sanomista löydy palstatilaa ennustajalle, joka on todistettavasti "arvannut" oikein kolme viimeistä lamaa (ks. Liitetiedosto). Näitä kolmea "todistuskirjoitusta" olen tarjonnut aikanaan myös Helsingin Sanomille, mutta "jostain syystä" (tuomiopäivän ennustajat pilaavat tunnelman) niitä ei Hesarissa julkaistu - muualla kuitenkin. Muutenkin Hesari on boikotoinut minua, vaikka muualla on ollut kysyntää talouspoliittisille näkemyksilleni (ks. Liitetiedostot)
Hesari on uhrannut palstakilometrejä juuri niille talousennustajille, joita kirjoituksessanne kritisoitte. Tänäänkin he ennustavat perinteistä pientä 2-3 vuoden notkahdusta, jonka jälkeen kaikki palaa ennalleen.
Ohessa ennustus, joka taatusti poikkeaa keskivertoekonomistin ennustuksesta. Uskaltaako Hesari journalistisen tasapuolisuuden nimissä julkaista sen perusteluineen? - Sitten ei tarvitse jälkikäteen itkeä, ettei taaskaan kukaan varoittanut. (Lue ennustus tästä)

Ystävällisin terveisin
Ari Ojapelto
tietokirjailija

Graafi löytyy ILO:n tutkimusraportista: The World Commission on the Social
Dimension of Globalization. Sen alkuperäinen lähde on: Sources: World Bank,
World Development Indicators 2003 (online version) and World Bank, Global
Economic Prospects 2004.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat kirjoitukset

Reporadiosta S(t)asi-Studioon?