Isoveli valvoo meitä jokaista ja kaikkialla.

JULKAISTU: Kansan ääni nro 1/ 2015

NSA harjoittaa erilaisia viestinnän salakuuntelu- ja vakoilutoimia, joiden tarkoituksena on virallisesti suojella Yhdysvaltain tietoliikennettä.     Sääntöjensä mukaan NSA saisi salakuunnella vain sellaista viestiliikennettä, joka tapahtuu Yhdysvaltain ulkopuolella tai on tulossa Yhdysvaltoihin.

Vuonna 2013 NSA:n entisen työntekijän Edward Snowdenin aloittama NSA:n sisäisten dokumenttien vuotaminen on paljastanut viraston harjoittavan erittäin laajamittaista, sekä kansalaisten että yritysten yksityisyyttä loukkaavaa tietoverkkojen urkintaa.

Virallisten tietojen mukaan NSA:lle työskentelee maailmanlaajuisesti arviolta 30 000 työntekijää. NSA:lla on myös huomattava rooli maailman suurimmassa sähköisessä kuuntelujärjestelmä ECHELON:ssa, joka toimii maailmanlaajuisesti.

Yhdysvaltain jättimäisen vakoilusysteemin paljastanut Snowden oli äkkiseltään ajateltuna amerikkalaisten kannalta  pahimman lajin isänmaan petturi.

Virallisen amerikkalaisen johdon mukaan hän on konna, joka pitäisi saattaa telkien taakse, koska hän on rikkonut sikäläistä lakia. Kuitenkin hän on paljastanut, että Amerikan hallinnon eliitti ei ole noudattanut itse itselleen asettamia lakeja. Se on tietysti eliitin kannalta kiusallista.

Tunnettuahan on, että muutkin kuin NSA, myös FBI ja CIA ovat valtioita valtiossa ja huseeraavat miten tahtovat. CIA on jopa murhauttanut vapailla vaaleilla valittuja toisten valtioiden päämiehiä.

CIA on sumeilematta järjestänyt vallankumouksia, jotta USA:lle mieluisten ideologioiden edustajat pääsisivät valtaan ja amerikkalaisten monikansallisten yritysten maailmanvalloitus olisi turvattua.

Avoimuuden ja demokratian kannalta Snowden on kuitenkin Nobel-palkinnon arvoinen sankari. Viime kädessä hänen paljastuksensa koituivat kansalaisoikeuksien vahvistukseksi ja sitä kautta jenkkien omienkin vapausihanteiden voitoksi.

Toistaiseksi erityisen tolkuton häpeä vain on, että mies joutui pakenemaan Venäjälle, joka arvoissaan on  palannut menneisyyden Neuvostoliittoon.

Snowden oli vuodesta 2008 CIA:n palkkalistoilla ja oli harkinnut tietovuotajaksi ryhtymistä jo talvella 2008-2009, Hän teki tietovuotonsa vakaasti harkiten ja täysin tietoisena hänelle todennäköisesti koituvista vakavista seurauksista.

    Snowden ajatteli odottaa, josko uusi presidentti Barack Obama toisi parannusta asioihin. ”Sitten kävi kuitenkin selväksi, ettei Obama ainoastaan jatkanut vaan monissa tapauksissa vielä pahensi väärinkäytöksiä”, Snowden kertoi toimittaja Glen Greenwaldille joka kirjoitti hänestä kirjan: ”Edward Snowden – ei pakopaikkaa”.

Greenwald esittelee kirjassa tiedusteluyhteisön sisäisestä esityksestä poimitun kalvon, joka paljastaa hänen mukaansa NSA:n sielun.  Kalvolla lukee: ”kerää kaikki”, ”Nuuski kaikkea”, ”Käytä kaikkea”,  - ja hyytävä yhteenveto ”tiedä kaikki”.

”Se on NSA:n sisäinen tavoite. Se ei ole tieteisfiktiota. He ovat lähellä saavuttaa sen”, toteaa Greenwald.

Snowden kertoi tekojensa motiiviksi sen, että ihmisillä on oikeus tietää, miten heidän yksityisyyttään romutetaan. Greenwald kumoaa yleiset käsitykset, ”ettei minun tylsää elämääni kukaan viitsi vakoilla” tai että ”vain niillä on pelättävää, joilla on jotain salattavaa ja pahat aikeet”. Hän korostaa, että valta vailla valvontaa johtaa lähes väistämättä sen väärinkäyttöön.

Tietovuotaja Snowdenin mukaan Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA rikkoo rutiininomaisesti eurooppalaisten ihmisoikeuksia. Tietoa on kerätty mm. ihmisoikeusjärjestöjen johtajista  ja työntekijöistä.

Suurimmat paljastukset tehneet The Guardian ja The Washington Post palkittiin arvostetulla Pulitzer -journalismipalkinnolla.

Graafi: Pullitzer palkinto


Myös amerikkalainen hakkeri, tietoturva-asiantuntija ja journalisti Jacob Appelbaum on ollut osallisena maailmaa kohauttaneissa paljastuksissa siitä, kuinka Yhdysvaltain viranomaiset kuuntelevat ihmisten puheluita ja lukevat heidän sähköpostejaan.

Hän on todennut, että mukana kuljetettavat kännykät ovat jäljityslaitteita, jotka ”vain sattuvat soittamaan puheluita”.

Appelbaumin mukaan NSA:lle ei olisi temppu eikä mikään etäkytkeä kenen tahansa kännykän mikrofoni päälle ja kuunnella, mitä vakoiltavan huoneessa puhutaan.

Tai he voivat harrastaa yritysvakoilua ja osoittaa vakoiltavan yrityksen huoneen ikkunaan lasermikrofonilla muutaman sadan metrin päästä. Puheen ääniaallot värisyttävät lasia ja mikrofoni nappaa ne.

Appelbaum muun muassa auttoi saksalaisen Der Spiegel-lehden kohu-uutisessa, joka kertoi siitä, että Yhdysvallat salakuunteli liittokansleri Angela Merkelin puhelinta,

Nyt eletään hänen mukaansa ”valvonnan aikakautta”. Kaikesta jää digitaalinen jälki, eikä kukaan voi tietää, mihin esimerkiksi tiedot soitetuista puheluista  tai vierailuista internet -sivustoista päätyvät.

Appelbaumin mukaan on tärkeää, että lakien ja säädösten avulla rajoitettaisiin valtioiden tiedusteluelinten toimintaa. ”Nyt ne toimivat salassa ja käytännössä lain ulkopuolella.

Appelbaum elää nykyisin Berliinissä, koska ei uskalla palata kotimaahansa. Maanpaossa elää myös hänen kollegansa Julian Assange, joka varsinaisesti aloitti laajamittaisten tietovuotojen levittämisen maailmalla. Hän pakeni Ecuadorin Lontoon suurlähetystöön kesällä 2012, eikä ole sen jälkeen poistunut rakennuksesta, koska pelkää joutuvansa pidätetyksi.

Kuva / Julian Assange

Koska nykyään kaikki tieto kulkee internetissä ja kaikki käyttävät sitä, näistä tiedon valtaväylistä on tullut erittäin haavoittuvaisia. Kriisitilanteessa voidaan vastapuolen koko tietokonejärjestelmä lamauttaa ns. kyberhyökkäyksessä.

Viron pronssisoturikiistan aikaan vuonna 2007 maan Venäjä-suhteet kiristyivät. Silloin virolainen yhteiskunta joutui verkkotoiminnan lamaantumisen vuoksi vaikeuksiin, kun Viroon kohdistui kybermaailmassa palvelunestohyökkäyksiä.

Suomessa on kansalaisille uskoteltu, ettei meillä ole mitään tekemistä näiden USA:n vakoiluorganisaatioiden kanssa. Kuitenkin Suomen signaali- eli sotilastiedustelu tekee yhteistyötä NSA:n kanssa.

Asia käy ilmi Greenwaldin kirjasta. Kirjassa julkaistun dokumentin mukaan Suomella on kahdenvälinen, ”kolmannen tason” yhteistyösopimus NSA:n kanssa. Kolmannen tason kumppaneita on 33 maata, joista valtaosa on EU-maita.

Paljastusten tultua ilmi puolustusvoimien tiedustelujohtaja Harri Ohra-aho kertoo umpipyöreästi Suomen tietojenvaihdosta. Sitä tarvitaan ”mahdollisen ennakkovaroituksen ja tilannetietoisuuden varmistamiseksi niin valtionjohdon kuin Puolustusvoimien johdon päätöksenteon tukemiseksi”.

Norjalaislehti Dagbladet kertoi joulukuussa 2013, että Norjan tiedustelu toimittaa vastapalveluksi NSA:lle tietoja venäläiskohteista. Puolustusministeri Carl Haglund ei tunnustanut olevansa tietoinen Yhdysvaltojen ja Suomen välisistä  toimista.

Greenwald arvostelee tiukasti Yhdysvaltain suuria medioita siitä, että ne eivät ole vallan vahtikoiria vaan sen myötäjuoksijoita. Paljastuksia tehdessäänkin, ne toimivat niin, että hallitus pääsisi mahdollisimman vähällä.

Kansalaisten tietoturva on nykyään veteen piirretty viiva. Kuten Orwell
aikoinaan varoitteli, isoveli valvoo meitä tietämättämme joka päivä.

Ari Ojapelto
tietokirjailija
ari.ojapelto@taloverkot.fi
Tampere

Viimeisimmät kirjoitukset Kansan Uutisten blogissa: