Kansan Uutiset blogista:

Viimeisimmät kirjoitukset Kansan Uutisten blogissa:

lauantai 28. elokuuta 2010

Onko ahneudella perälautaa?

(Matti Vuoria, Lasse Laatunen)
JULKAISTU: Kansan Uutiset / 26. 02, 2010

Yritysten ja eläkevakuutusyhtiöiden ahneudella ei ole minkäänlaista perälautaa. Yhden viimeisimmistä esimerkeistä esitti Marcus Berglundin toimittama MOT-ohjelma 25.1. 2010.

Siinä kerrottiin, kuinka yritykset ovat alkaneet purkaa omia eläkesäätiöitään. Niiden varat oli sijoitettu ”ammattitaidottomasti” osakkeisiin niin hyvin, että niiden tuotto oli paljon parempi kuin ammattilaisten johtamien eläkeyhtiöiden vastaavat tuotot. Yritysten voitot on kannattanut sijoittaa verovapaasti eläkesäätiöihin.

Eläkevastuisiin tarvittavan 12 prosentin pääomalle oli joissakin yhtiöissä kertynytkin 25 prosentin pääoma. Eläkeyhtiöiden pääjohtajille tuli yllättäen markkinarako. He alkoivat kuiskutella yritysjohtajille, että tulkaa meidän asiakkaiksi, niin saatte 13 prosentin vakavaraisuusylijäämän ottaa omaan taskuunne. Jos tulette, saatte samalla rahakkaita vakuutusyhtiöiden hallituspaikkoja.


Nyt n. 20 yritystä on ”järkeistänyt” toimintojaan ja toiset 20 yritystä vielä miettivät. Kysymys kokonaisuudessaan on noin miljardin euron kokonaissummasta, jota ollaan siirtämässä eläkeläisiltä yrityksille.

Varman toimitusjohtaja Matti Vuoria perusteli, että kysymys onkin yritysten, eikä eläkkeen saajille kerätystä ja heille tarkoitetusta rahasta. Vuoria on se sama mies, joka Kauppa- ja Teollisuusministeriössä ollessaan ei ymmärtänyt eikä osannut laittaa Fortumin optioille minkäänlaista perälautaa. Silloinkin hän laittoi maksumieheksi veronmaksajat ja nyt eläkeläiset.

Ohjelmassa pitkän linjan vakuutusasiantuntija Olli Pusa oli aivan päinvastaista mieltä. Hän katsoi, että varat ja sijoitustuotot kuuluvat vakuutusjärjestelmään ja vakuutetuille eikä yrityksille. Kummallista, että poliitikot eivät puutu miljardin puhallukseen.

Vuoria laittoi vauhtia kehitykseen, jossa eläkeyhtiöt syövät paremmin menestyneet eläkesäätiöt. Hallituksella oli lainsäädännöllisiä hankkeita moisen kehityksen estämiseksi. Eteläranta ei katsonut hallituksen aikeita hyvällä silmällä, joten EK:n lobbauksen tuloksena porvarihallitus käänsi monojensa asentoa hetkessä 180 astetta.

EK:n johtaja Lasse Laatunen oli käännöksen takana, sillä hänellä oli paikka Varman hallituksessa. Laatunen ei luonnollisestikaan nähnyt asiassa mitään eturistiriitaa.

Varmasta ja Ilmarisesta on tulossa todellisia rahavallan keskittymiä (molempien tase lähes 50 mrd), aivan kuten 90-luvun alun pankkimaailmassa oli päässyt käymään. Sen keskittymisen seuraukset ovat ainakin vanhemmalle polvelle hyvin muistissa. Nykyinen finanssikriisi vielä vahvistaa asian.

Tuolloin jo Tapiola-yhtiöiden pääjohtaja Asmo Kalpala totesi finanssikeskittymistä: ”Paskan ei ole hyvä olla yhdessä läjässä, vaan se pitää levittää pellolle tasaisesti – silloin tulee parempi sato”.

Ari Ojapelto
tietokirjailija
Ari.ojapelto@taloverkot.fi

Luetuimmat

Kävijöitä